lauantai 24. huhtikuuta 2010

KIVENLAHDEN JA SOUKAN KIRJASTOPÄÄTÖS SELKOKIELELLÄ

Kulttuurilautakunta kokoontui 14.4.2010 Soukan kirjastoon päättämään Espoonlahden kirjastojärjestelyistä. Paikalla olivat puheenjohtaja Lumme Jasminiitta, Balk Mirjami, Garam Lajos, Granström Timo, Mattila Veli-Pekka, Mygrijev Maarit, Schröder-Wikberg Gunn-Britt, Siberg Heli, Suntio Hannu, Tiainen Jani, Toltti-Loikkanen Arja, Volotinen Teresia ja Yusuf Said.
Miksi varapuheenjohtaja Heljä Misukka ja Bo Grönholm olivat poissa näin tärkeästä kokouksesta ei ole tiedossani.

Kirjastoasia esiteltiin hyvin asenteellisesti sekä kokouksessa että esityslistassa. Samalla kuitenkin selvisi, että Kivenlahden ja Soukan tilojen on annettu rapistua parinkymmenen vuoden ajan. Ainoa tieto "väliaikaisesta aluekirjastosta" asialistassa on tämä: "Espoonlahden keskuksen alueella on alustavien tiedustelujen mukaan tarjolla ainakin yksi vuokratila, johon aluekirjaston muutto olisi todennäköisesti mahdollista tämän vuoden aikana." Siis ei mitään tosiasioita päätöksen pohjaksi. Kun tivasimme lisää faktoja, saimme vihdoin tietää tämän tilan sijaitsemisen julkisen salaisuuden myös kokouksessa - emme muuta. Mieltäni seuraa myös kysymys, ketkä tuntevat vuokransaajan, kun kiire on näin kova.

Valtuusto hyväksyi 23.4.2007 Espoonlahden aluekirjaston, yhteispalvelupisteen ja kulttuurisalin hankesuunnitelman ottamatta kantaa Kivenlahden ja Soukan kirjastojen tulevaisuuteen. Nyt ne pitäisi äkkiä lakkauttaa ja siirtää väliaikaiseen kirjavarastoon, joka luultavasti vaatii myös remonttia. Miten käy sitten valtuuston päättämän monitoimitilan?

Näin ollen ainoa järkevä päätös oli ehdotukseni: "Kulttuurilautakunta hylkää Espoonlahden aluekirjaston väliaikaisten tilojen tarveselvityksen. Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Balk, Garam, Granström, Mattila, Mygrijev ja Schröder-Wikberg ja Suntion ehdotuksen puolesta Lumme, Siberg, Volotinen, Yusuf, Tiainen, Toltti-Loikkanen ja Suntio. Tiainen, Lumme, Siberg, Volotinen, Toltti-Loikkanen ja Suntio tekivät seuraavan pöytäkirjamerkinnän: katsomme esityksen tarkoitushakuisesti valmistelluksi. Se ei sisällä olennaisia 3.3.2010 kokouksessa pyydettyjä tarkennuksia ja siinä mainitut kustannusarviot ovat vajanaisia ja täysin vailla perusteita. Pöytäkirjamerkinnän tekijät toivovat jatkossa tiiviimpää ja erityisesti avoimempaa yhteistyötä valmistelijan kanssa." Tulos oli siis 6 (kok ja rkp) - 7 (kesk, ps, sd, vihr). Ihan tulevat mieleen Antti Kalliomäen aatokset.

NYT IHMETTELEN KOVASTI, MINNE ON HÄVINNYT PÄÄTÖKSEN LOPPUOSA: Lautatakunta edellyttää, että valmistelijat jatkavat väliaikaisen aluekirjaston selvitystyötä niin, että Kivenlahden ja Soukan kirjastot jatkavat toimintaansa jossakin laajuudessa.

Nyt kun tämä Espoonlahden kirjastoasia on viety ripeästi kaupunginhallituksen kokoukseen 26.4.2010, odotan sen päätöksiä mielenkiinnolla. Julkistan sitten monia muitakin äänestystuloksia tässä blogissani, koska mediassa, esimerkiksi Länsiväylässä, ne eivät ylitä uutiskynnystä. Todelliset sivistyspuolueet paljastuvat esitystaloudesta.

Nyt kaikki espoolaiset toimintaan Kivenlahden ja Soukan kirjastojen puolesta. Aika käy vähiin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti