torstai 5. helmikuuta 2015

Barack Obama kirjoitteli Yhdysvaltain budjetin käsittelystä

"Ystävä, tänään lähetän budjetin  Kongressille, joka aloittaa tärkeän ja usein vaikean prosessin päättääkseen, miten hallituksen pitäisi käyttää verodollarit." (B. O. 2.2.2015)

Obaman mukaan päätös on aikaisemmin tehty pääosin Washingtonin suljettujen ovien takana ja siihen ovat aivan liikaa vaikuttaneet vain eturyhmät ja lobbarit. Nyt presidentti Obama ja OFA (Organizing for Action) haluavat mukaan myös muut ihmiset päättämään kansakunnan suunnasta, määrittelemään totuudenmukaiset tavoitteet.

Barack Obama lainaa varapresidentti Bideniä: "Älä kerro minulle arvoistasi. Näytä minulle budjettisi, ja kerron sinulle mitä arvostat." Presidentti haluaa laajentaa "keskiluokan" taloudellisia mahdollisuuksia ja investoida infstruktuuriin ja koulutukseen. Hän haluaa tukea perheitä palkankorotuksilla, luoda uusia työpaikkoja ja arvioida uudelleen viime vuosina sokeasti tehdyt tasaleikkaukset ("cuts across the board"). Prosessiin sisältyy myös nykyistä oikeudenmukaisempi verotus.

Näin Barack Obama selkeästi pyrkii viemään talousjätti Yhdysvaltoja meidän tuntemien pohjoisen hyvinvointivaltioiden (-yhteiskuntien) suuntaan. Meillä Suomessa oikeistopoliitikot ja heidän jotkut pankinjohtajagurunsa pyrkivät täysin päinvastaiseen suuntaan. Voidaankin huomata, että Suomen ja USA:n republikaanit pyrkivät luomaan uudelleen ja säilyttämään luokkayhteiskunnat.

Vaaleissa rintamat ovat selkeät läpi maailman, ja taantumuksen vaaran äänet voimistuvat päivittäin. Tästä on kysymys myös Suomen keväässä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti